Bud’s Offshore Energy (BOE) hadde 15. mars en påminnelse om at verken Nigerias myndigheter eller eier av FPSO ‘Trinity Spirit’ har offentliggjort omfang av omkomne og skadde etter eksplosjon og brann som oppsto 2. februar i år, bortsett fra at brannen var slokket 4. februar.
Bud argumenterer med at dette gir offshore næringen et dårlig rykte, og foreslår at det burde utarbeides en internasjonal standard for hvilken informasjon som burde offentliggjøres samt tidsfrister. Det er en anbefaling vi er sterkt enig i. Men Nigeria er langt fra de eneste ‘med svin på skogen’. Mexico er et annet land også med omfattende offshore olje- og gass-næring, men som aldri offentliggjør informasjon om ulykker, ei heller publiserer granskingsrapporter.
Mexicos relevante myndigheter (Agency for Safety, Energy and Environment) er endatil medlem av IRF – International Regulators’ Forum, men der så å si alle andre medlemmer publiserer data bla. om omkomne hvert år, bidrar Mexico svært sparsomt med data. Omkomne er rapportert de fleste år, men praktisk talt ingen andre data.
Figurene her er oppdatert med sist tilgjengelige data fra IRF for 2020. Figuren over viser utviklingen av antall omkomne per 100 millioner eksponeringstimer (FAR – Fatal Accident Rate) i perioden 2007–2020 i gjennomsnitt for alle land som rapporterer til IRF, der bidrag fra storulykker er vist separat.
Den nederste figuren viser en sammenligning mellom landene i perioden 2010–2020, også med bidrag fra storulykker vist separat. For begge figurene gjelder at helikopterulykker ikke er inkludert. I Canada, New Zealand og Danmark har det ikke vært omkomne i den periode som IRF statistikken dekker. I Canada var det en helikopterulykke i 2009 med 17 omkomne.
Figuren viser også at det ikke er afrikanske land som er medlemmer av IRF, heller ingen av landene i Asia, verken Midtøsten eller fjerne Østen. Medlemmene i IRF er fra Europa og Nord- og Sør-Amerika. De land som kanskje kunne ha mest nytte av å være medlemmer av IRF er ikke med. Se også artikkelen fra 2021.