Torsdag 19.6 ga Energiministeren en kort orientering om personskadene som Equinor har hatt flere av på Melkøya de siste to måneder, etterfulgt av en kort debatt. I april var det en alvorlig personskade på en polsk innleid arbeidstaker som falt 4,5 meter ned i betongen. I mai og juni har en rekke personer blitt eksponert for en ukjent gass og fått helseplager av det.
Både ministeren og alle partier understreket at saken måtte tas på største alvor, det er vel og bra, men er ikke veldig konkret. Det ble opplyst at både Equinor og Havtil granskinger var underveis, og ville bli offentliggjort. Equinor hadde også fått pålegg om å dokumentere forsvarlighet før de kunne gjenoppta arbeidet i området der 17 personer er blitt eksponert for en ukjent gass.
Den som var mest konkret om hvilke utfordringer som bransjen generelt og Equinor spesielt har, var Mímir Kristjánsson fra Rødt, som oppsummerte fire utfordringer:
- Hastverk, som fører til utstrakt grad av innleide arbeidstakere fra bemanningsbyråer.
- Equinors usunne markedsmakt.
- Innleide arbeidstakere som ikke tør å varsle, for da blir de uglesett og får ikke fortsette, særlig blir en underleverandør til Equinor på Melkøya trukket fram med en særs dårlig sikkehetskultur.
- Havindustritilsynet må bli en mye sterkere tilsynsmyndighet.
Mímir Kristjánsson prøvde å utfordre energiministeren til å besvare disse utfordringene, men fikk ingen respons.
Vi støtter denne oppsummeringen, den er en god observasjon av Equinor og Havtils utfordringer.